Veelgestelde vragen

Let op! Je kunt je niet meer aanmelden voor dit onderzoek.

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden? Misschien staat je vraag hieronder.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Je kunt met het onderzoek beginnen als je minder dan 27 weken zwanger bent. Je wordt ingedeeld in één van de twee groepen. Als je in groep 1 wordt ingedeeld, zul je 8 weken lang elke dag oefeningen doen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Als je in groep 2 wordt ingedeeld, kan je wat lezen op de webpagina wanneer jij daar zin in hebt.

Je krijgt 4 keer een vragenlijst:

  1. voor de het programma, tijdens je zwangerschap 
  2. 8 weken na de eerste vragenlijst , tijdens je zwangerschap
  3. twee weken na je bevalling
  4. ongeveer 3 maanden na je bevalling

Na de vierde vragenlijst is het onderzoek klaar. Dat is dus ongeveer drie maanden na je bevalling. 

Wordt er veilig omgegaan met mijn gegevens?
Ja, zeker! Wij gebruiken je gegevens alleen voor het onderzoek. 
We verwerken alle antwoorden vertrouwelijk. Dit betekent dat je naam, (e-mail)adres en telefoonnummer niet samen met je trainingsgegevens en je antwoorden op de vragenlijsten worden bewaard. Jouw onderzoeksgegevens worden 15 jaar veilig bewaard.

Moet ik mijn handtekening zetten?
We hebben je handtekening echt nodig. Zo weten we zeker dat je toestemming geeft om mee te doen. Zonder handtekening kun je helaas niet meedoen. Het is ook goed als je je naam opschrijft of een kruisje zet. Op het toestemmingsformulier beloven wij ook om goed om te gaan met jouw gegevens. Het formulier is er dus ook om jou te beschermen.

Kan ik de app of website ook gebruiken en niet meedoen aan het onderzoek?
Nee, je kunt alleen de app of website gebruiken als je meedoet aan het onderzoek. Meld je dus aan!

Hoe krijg ik het geld?
Als we de gegevens binnen hebben, dat je een vragenlijst hebt ingevuld, krijg je het geld gestort op je bankrekening. 

Hoe gaat de app me helpen stoppen met roken?
Met de app maak je een plan hoe jij makkelijker kunt stoppen met roken. Je krijgt steun als je bijvoorbeeld toch zin krijgt om te roken. Ook helpt de app je om te gaan met stress. Je volgt de training  op je mobiele telefoon (smartphone). Die heb je altijd bij je, dus dat is makkelijk. Als je je gespannen voelt kun je een oefening doen. En dat helpt je om niet te roken.
De training duurt 8 weken. Elke dag doe je de training. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Zo leer je hoe je stress aan kunt zonder roken. Na de training kun je de oefeningen blijven doen, als je dat wilt.
Heel veel vrouwen is het gelukt om te stoppen. Jij kunt het ook! Eva gaat je helpen.

Ik denk niet dat het lukt om te stoppen met roken. Heeft het dan wel zin om mee te doen?
Zeker, je kunt altijd meedoen aan het onderzoek. Ook als het niet lukt om te stoppen. Jij kunt hiermee andere vrouwen helpen. En wie weet lukt het jou toch om te stoppen, of te minderen!

Waarom is stoppen met roken moeilijk?
Stoppen met roken is niet makkelijk. De drang om te roken kan heel sterk zijn. Dit komt door ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen krijg je als je niet rookt.

In sigaretten zit de stof nicotine. Je lichaam went heel snel aan nicotine. Als je lichaam merkt dat er minder nicotine binnenkomt krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Je lichaam vraagt dan om nicotine. Die ontwenningsverschijnselen kunnen er snel zijn. Al binnen een paar uur na je laatste sigaret. 
Bijvoorbeeld:

  • onrust
  • irritatie
  • angst
  • moeilijk slapen
  • moeilijk concentreren

Als je weer gaat roken geef je je lichaam nieuwe nicotine. Je lichaam is dan heel even tevreden. Maar als de sigaret op is begint alles opnieuw. Je lichaam vraagt weer om nicotine. En je voelt je weer onrustig. Je hebt weer drang om te roken.
Als je stopt met roken is er geen sigaret om de ontwenningsverschijnselen meteen te stoppen.

Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend, maar ze zijn niet gevaarlijk. En ze gaan over! De eerste dagen zijn het ergst. Na twee weken heb je er al minder last van. Of zijn de ontwenningsverschijnselen zelfs helemaal weg.

Wat zijn de voordelen van meedoen aan het onderzoek?

  • Het kan helpen bij het stoppen met roken.
  • Het kan helpen om minder spanning te voelen, of rustig te worden als je stress hebt.
  • Stoppen met roken en minder spanning is goed voor de gezondheid van je baby.
  • Stoppen met roken en minder spanning is ook goed voor jouw gezondheid.
  • De app en de website zijn gratis.
  • Je kunt je mening over de app of de website laten horen.
  • Voor elke vragenlijst die je invult, krijg je een vergoeding van 7,50 euro. Voor vier vragenlijsten is dat in totaal 30,00 euro.

Wat zijn de nadelen van meedoen aan het onderzoek?

  • Meedoen aan het onderzoek kost tijd. Hoeveel tijd je kwijt bent hangt af van de groep waarin je wordt ingedeeld.  Ook vragen we je om vier keer een vragenlijst in te vullen. Het invullen van een vragenlijst kost ongeveer 15 minuten tijd.
  • De app en de website zijn gratis. Maar het dataverbruik van je telefoon wordt niet vergoed. Als je Wifi hebt is er niets aan de hand.

Waar gaan de onderzoekers eigenlijk naar kijken?
Wij willen weten wat zwangere vrouwen goed helpt om te stoppen met roken en met stress om te gaan. We vragen naar jouw mening en ervaring. Jij kunt ons heel goed helpen. Ook als er dingen zijn die je niet goed vindt dan kun je dat aan ons doorgeven. Daar leren wij ook veel van.

Kunnen de onderzoekers beslissen dat ik niet mee kan doen met het onderzoek?
Je kunt meedoen aan het onderzoek als je:

  • 27 weken of korter zwanger bent
    èn
  • 18 jaar of ouder bent
    èn
  • rookt en erover denkt om te stoppen

We vragen dit in de eerste vragenlijst. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kunnen wij je niet zeggen dat je niet mee kunt doen.

Je kunt niet meedoen aan het onderzoek als je niet zwanger bent of niet rookt. Ook kun je niet meedoen als je langer dan 27 weken zwanger bent. Er is dan niet voldoende tijd om de training voor je bevalling af te maken. Ook kun je niet meedoen als je jonger dan 18 jaar bent.

Natuurlijk hopen we dat je zwangerschap en de bevalling goed gaan! Als er toch iets niet goed gaat, mag je altijd stoppen met het onderzoek. Je hoeft dan niet te zeggen waarom je stopt. Je krijgt dan geen vragenlijsten meer.

Als je de vragenlijst wel invult, kun je aangeven dat er iets niet goed is gegaan. Soms kan het dan beter zijn om te stoppen met het onderzoek. Wij zullen je dit dan adviseren.

Kan ik iemand anders aanmelden voor het onderzoek?
Heb je een zwangere zus, vriendin of kennis die wil stoppen met roken? Dan kan zij ook meedoen met het onderzoek. Je kunt haar deze website laten zien, of een linkje sturen.